Saturday, 18 September 2004

More XP SP2 problems

Not only Chiko's laptop is having major problems with XP SP2. It seems mine is now getting a bluescreen error in arp1394.sys (firewire driver) every time I suspend it. I've been doing a lot of overnight compiling and downloading (latest Debian DVD's which took about 3 days to download) lately, so it took me a while to notice this. Two out of two computers with major problems after installing SP2. Just how much testing did Microsoft put this through? I'm thinking of sending them an invoice for the time I've wasted so far getting Chiko's PC back into a usable state.


Update 3/10/2004: As noted in the comments, the cause of the problem turned out to be Kerio Personal Firewall 4.1.0, which I'd upgraded to shortly after installing SP2. If you've found this page through Google because you are having the same problem, and have Kerio installed, try upgrading to 4.1.1 (or later if a newer version has come out by the time you read this).

12 comments:

Anonymous said...

Hey, I just had the same problem; you seem to be the only "Google resource" on this one ! Guess it's new, so I just deactivated the device in Safe Mode; maybe try it again in a couple of months or so, after several windows updates that might fix it.


Ciao,


Adrian, Nice


PS. sugoi saito,

Anonymous said...

same problem and this is, indeed, the only english-language hit about it on google. started happening yesterday, without upgrading to SP2.>

Anonymous said...

My PC display a blue screen as yours when I let him downloading overnight. According to the screen, this error comes from "arp1394.sys" but I haven't found a solution to my problem...


If you know a tip, let me know ;-)


Inekman (France, sorry for my poor english)>

Anonymous said...

Hello guys, I am so glad that somebody has encountered the same problem as I did. arp1394.sys error gives me the bluescreen. But I did not install SP2 or nothing else. It just happened. Please please help me what to do.
thanx>

Anonymous said...

Hey, it's comforting to know I'm not the only one with this peculiar problem. I just purchased a new Acer laptop and installed XP SP1 on it. Worked fine for a while, then it just crashed as you describe. And this without SP2, installing it didn't correct the problem. I guess I'll deactivate it for now, hope Microsoft or a call to Acer will gimme me some insight.>

Anonymous said...

Same thing happened to me AFTER an upgrade to Service Pack 2 (I am using XP Media Center Edition on a toshiba p25-s607). No longer can hibernate or stand by. If I try to disable arp1394.sys in device manager, the blue screen of death happens hear as well. I will try doing it in safe mode now. What a pain in the @$$...>

Anonymous said...

Anybody running Kerio Personal Firwall? I had the same problem after i I installed this software.


From today's change log:
4.1.1 - September 29, 2004
- fixed problems with firewire adapters when they were disabled or computer was hibernated>

Anonymous said...

The last comment triggerd me. I recently installed Kerio as well and since encountered this problem.>

Anonymous said...

I'm running Kerio Personal Firewall too. I'm going to test it after upgrading KPF to 4.1.1 and reactivate the IEEE driver.>

Anonymous said...

Thanks for the tip. Yes I do have Kerio, and upgraded it around the time I noticed this problem start. So this problem wasn't due to SP2 after all.>

Anonymous said...

hi, i encountered the same problem
with a customers notebook.
he has xp pro with installed sp2 and
the kerio personal firewall.


i solved the problem by replacing two files
from a working sp1 installation:


arp1394.sys and 1394bus.sys


kb>

Anonymous said...

same problem


Kerio 4.1.0
i g=have just upgraded
I will see
but I think download the other files too>